Ilse Van den Berckt


in gesprek met Storyweaver

Ilse Van den Berckt

NIEUWE ECONOMISCHE MODELLEN VOOR MEER MAATSCHAPPELIJKE GELIJKHEID


Door Frouwke Bormans

| februari 2021 |



De coronacrisis treft ook onze economie. De effecten van deze crisis op de inkomensongelijkheid zijn zichtbaar. En dragen hiermee bij aan het vergroten van de armoede in ons land. Het zet onze maatschappij op scherp om creatief na te denken over een duurzame economie. Door nieuwe economische modellen te ontwikkelen hoopt Ilse Van den Berckt bij te dragen aan de transitie naar een gezondere economie. 












"Ik wil anderen inspireren en changemakers creëren. Changemakers, die mee voor deze transformatie naar een duurzame economie kunnen zorgen."


Nieuwe economische modellen


Ilse Van den Berckt is onderzoeker aan UCLL met als expertise duurzame economie. Momenteel werkt ze aan een onderzoek naar nieuwe economische modellen, zoals bijvoorbeeld sociaal ondernemen, circulair ondernemen of coöperatief ondernemen. In die nieuwe modellen staan vooral de maatschappelijke winsten voorop. Het gebrek aan voldoende alternatieven voor het kapitalisme, waar winstmaximalisatie voor de aandeelhouders het doel is, leidt immers tot een ongelijke maatschappij. Door een maatschappelijke bril op te zetten wil Ilse het denken over een andere economie helpen stimuleren. Ilse: ‘Een gezonde economie, waar verantwoord ondernemerschap de norm is. En waar we streven naar meer maatschappelijke gelijkheid, met een goed leven voor iedereen.’


Changemakers in economie


‘We moeten hiervoor niet alleen focussen op sociale economie, maar op de volledige bedrijvensector. Hoe kunnen alle ondernemers gemotiveerd worden een maatschappelijke meerwaarde te creëren? Welke maatschappelijke engagementen stellen ze voorop?’ Door haar kennis hierover te delen beoogt Ilse de mindset van zowel ondernemers als de publieke opinie te openen en de haalbaarheid van duurzaam ondernemen aan te tonen.


Durf en deel


Tegen de stroom in zwemmen, vraagt durf en volharding, dat zal elke maatschappelijk ondernemer kunnen bevestigen. Met een sterk onderzoek kan je ideeën onderbouwen en staven, aldus Ilse. Andere opinies kunnen het onderzoek verrijken, maar mogen je niet van je stuk brengen en je doel laten verliezen. ‘Door regelmatig met mijn onderzoek naar buiten te treden en erover te communiceren, rijpen de geesten rondom. Communiceren over het proces (van het onderzoek) is even belangrijk als naar buiten komen met het eindresultaat. Hiermee creëer je impact,’ zegt Ilse nog.


Building the bridge as you walk on it


Naar een meer gelijke maatschappij gaan, is voor Ilse het hogere doel van haar werk. De richting is duidelijk, de brug ernaartoe nog niet. De brug wordt gaandeweg gebouwd met alle informatie die je onderweg tegenkomt. ‘En dat doe je niet alleen. Door ideeën te delen, connecteer je met gelijkgestemden. Samen met hen bouw je stevige fundamenten. Of zoals Robert Quinn het verwoordt: Building the bridge as you walk on it.’


Iedereen maatschappelijk ondernemer


Dienstbaar zijn aan de samenleving, daar gaat het Ilse om. Ze wil haar expertise delen en ingang doen vinden op vele plekken. ‘Ik droom van een inclusieve samenleving. Daar wil ik echt voor gaan. Het brengt de ondernemer in mezelf naar boven,’ lacht ze.

Misschien zit er in ieder van ons een maatschappelijk ondernemer, groot of klein. En kunnen we onszelf allemaal de vraag stellen: welk maatschappelijk engagement wil ik opnemen?

Frouwke Bormans is architect bij sociale onderneming Stebo, beluistert als Storyweaver verhalen van veranderaars.


Haar eerste gesprek voerde ze met collega Storyweaver Ilse Van den Berckt. Na het gesprek drukte Frouwke haar geraaktheid uit in dit verhaal.

Ilse Van den Berckt is onderzoeker  aan de hogeschool UC-Leuven Limburg.
Gepassioneerd door een gezonde maatschappij verbindt ze in haar werk alle kennis en ervaring die zij in haar rugzak heeft, en begeeft zich graag in grote, complexe systemen.

Share by: