Cynefin Framework

Cynefin Framework

We definiëren complexe uitdagingen aan de hand van het Cynefin framework, een conceptueel model dat wordt gebruikt om besluitvorming te ondersteunen.
het werd in 1999 uitgedacht door Dave Snowden (IBM) en wordt beschreven als een 'sense-making device'.
'Cynefin' is het Wels woord voor 'habitat'. In het Cynefin model worden problemen in 4 grote categorieën onderverdeeld: complex, ingewikkeld, chaotisch en simpel. Deze onderverdeling helpt om de discussie over wat nu echt de complexe uitdagingen in deze wereld zijn te onderbouwen.

Bij COMPLEXE situaties is het verband tussen oorzaak en gevolg niet eenduidig, dit is het domein van de ‘unknown unknowns’. De complexiteit ontstaat doordat verschillende partijen met verschillende perspectieven betrokken zijn. Complexe problemen vergen kracht en leidershap om door processen te durven gaan waarvan de uitkomst niet controleerbaar is, en daarbij samen te werken en al doende nieuwe dingen te leren . Een schoolvoorbeeld van een complexe uitdaging is een organisatie(verandering).


De CHAOTISCHE context wordt gekenmerkt door crises. Er dient zo snel mogelijk daadkrachtig opgetreden te worden. Het zoeken naar de juiste reactie is zinloos omdat alles constant verandert en er geen patronen zichtbaar zijn die gemanaged kunnen worden. Situaties zoals 09/11 vallen onder deze categorie. In chaos is het de eerste taak van de leider om ‘het bloeden te stoppen’, en een zekere mate van orde en stabiliteit te creëren. 




In een INGEWIKKELDE context is er nog steeds een verband tussen oorzaak en gevolg maar het is minder duidelijk te zien. Het is het domein van experten die aan de hand van een diepere analyse de problemen oplossen. In vele gevallen zijn er trouwens meerdere goede oplossingen. Bij ingewikkelde problemen spreken we van good practices. Voorbeelden van ingewikkelde uitdagingen zijn te vinden in de planning van het treinverkeer, en het robotiseren van bepaalde taken.




In een SIMPELE probleemsituaties zijn de relaties tussen oorzaak en gevolg gemakkelijk te beschrijven. In dergelijke gevallen kunnen we gemakkelijk terugvallen op best practices en routines om de problemen op te lossen. De problemen herhalen zich immers, zijn voorspelbaar en gemakkelijk te herkennen. Het zuiver registreren van verrichtingen in een boekhouding is een voorbeeld van een eenvoudig vraagstuk. De best practices zijn vastgelegd in de boekhoudwetgeving.

Share by: