Lili Matthijs


in gesprek met Storyweaver

Lili Matthijs

BRUGGENBOUWER


Door Nicole Meeusen, die over haar ontmoeting met Lili een brief schreef aan haar collega's

| februari 2021 |



Beste collega’s van Team Werken bij Stebo


Jullie versterken elke dag werknemers en werkgevers. In diverse sectoren, op verschillende werkvloeren. Of het nu het begeleiden van groeiprocessen is, job - en taalcoaching, job - of teamcrafting, of individuele en collectieve vorming. Elke dag zetten jullie je schouders onder loopbaan gebonden trajecten met mensen.

Binnen deze dienstverlening komen jullie weleens in aanraking met conflicten op de werkvloer. Tussen collega’s onderling, tussen een collega en een leidinggevende, tussen groepen collega’s of afdelingen. Een hele uitdaging om als coach hiermee om te gaan.


In gesprek met Lili Matthijs, een ervaren duizendpoot, onder meer in (team)coaching en bemiddeling, leerde ik hoe krachtig het is als je in de rol van bruggenbouwer kan gaan staan. Dat methodieken en oefeningen een natuurlijke aanvulling vormen als je vertrouwt op je talent om de dialoog terug op gang te brengen. In ons gesprek zijn we dieper ingegaan op haar visie over de kracht van dialoog.

Het doet me met plezier terug denken aan een uitspraak van professor René Bouwen:

“Het gebeurt tussen de neuzen”.


Zin om geïnspireerd te geraken door haar kijk hierop?













"Als bruggenbouwer wil ik alle stemmen aan bod laten komen. Ik stuur niet, ik faciliteer"

Stilstaan


We vertrokken vanuit een concrete situatie waarin een teamconflict weer werd omgezet naar samenwerking. De eerste stap is essentieel: ruimte maken om naar elkaar te luisteren. Zo vertelt Lili: “Als bruggenbouwer wil ik alle stemmen aan bod laten komen. Ik stuur niet, ik faciliteer. Als iedereen eerst op verhaal kan komen, weet je pas wat er echt speelt. Door daarvoor tijd te nemen, stil te staan, komt er veel meer naar boven en horen anderen meer wat er echt speelt.”

 

Dialoog herstellen


Terug in dialoog gaan met elkaar is de volgende stap naar (nieuwe) verbinding. Door de dialoog te herstellen, komen mensen zelf tot inzichten en mogelijke oplossingen. “Vertrouw op je ruim gevulde bagage als coach. Dat maakt dat je op het juiste moment methodieken kan inzetten die het proces vooruit helpen. Laat ruimte voor wat komen gaat. Zowel voor jezelf als coach als voor degene(n) die je coacht. Dat triggert om zelf meer te leren loslaten”, zei Lili me.


Breng wijsheid samen


Je moet of kan dus niet alles op voorhand voorbereiden. Vertrouwen in het eigen kunnen en werken met wat er komt, vormen de rode draad. Daarvoor moet je goed luisteren en inspelen op wat er gezegd wordt. Wees “in het moment”.

Het vertrouwen in de flow van de dialoog maakt ook dat je stiltes omarmt als een krachtig onderdeel van het proces. Om het met de woorden van Lili te zeggen: “Ik laat de stilte. Ik nodig de mensen uit om in de vertraging te gaan”.

Werk met wat er is op het moment. Kijk eens wat het brengt als je zelf minder op de voorgrond treedt als coach en meer steunt op het aanwezige talent. Vertrouw op de wijsheid van de mensen.


Zelf op verhaal komen


“Het is fijn om zelf eens bevraagd te worden, om mijn verhaal te kunnen vertellen”, zei Lili me tijdens ons gesprek. Deze feedback van een doorwinterde coach is me bijgebleven. Het bracht ons gelijk ook naar haar toekomstdroom. Om nog meer te gaan naar waar haar passie ligt. Om in opportuniteiten het aspect van co-creatie als belangrijk element in toekomstige samenwerking mee te nemen.

Het komt vast wel goed met deze toekomstdroom.



In gesprek gaan met Lili is al snel meegevoerd worden naar het thema dat haar bezig houdt. Dialoog. Zij coacht, bemiddelt en traint (groepen) mensen. Daarnaast maakt ze luisterportretten met en voor mensen.

Nicole Meeusen, procescoördinator bij Stebo. Samen met haar collega's zet zij haar schouders onder diensten die een brug slaan tussen overheid en publiek. 

Haar eerste gesprek voerde ze met collega Storyweaver Lili Matthijs. Na het gesprek drukte Nicole haar geraaktheid uit in deze brief aan haar collega's.

Lili Matthijs is verbonden aan hogeschool Odisee als docent. Daarnaast helpt ze als coach, trainer en bemiddelaar mensen/teams om te gaan met verschillen. Als Storypractitioner vangt en vormt ze verhalen voor mensen, teams en organisaties. Daarom is ze enthousiast om als storyweaver in dit project mee inzichten te verzamelen rond wicked ondernemen. 

Share by: