Vertragen 2

Appreciative Inquiry

Appreciative inquiry (Waarderend Onderzoek) is een methodiek die ingezet wordt als alternatief voor traditioneel verandermanagement in organisatieontwikkeling en cultuurverandering.

De methode gebruikt positieve ervaringen en verhalen als basis om te leren en samen vooruitgang te boeken. Traditioneel worden problemen centraal gesteld om te verbeteren en te veranderen, maar een focus op het negatieve leidt vaak tot moeizame gesprekken, wat veel energie en inzet van werknemers vergt. De resultaten van zo’n benadering leiden vaak tot verbeteringen, maar zelden tot echte nieuwe krachtige toekomstsporen.

Appreciative Inquiry werkt met ‘best practices’ uit het verleden, het herkennen van wat goed gaat vandaag, om zo te bouwen aan de toekomst. Wie met AI werkt, heeft veel aandacht voor het faciliteren van relaties tussen alle betrokkenen.Nieuwe alinea

AI omvat 4 fasen, die telkens worden doorlopen rond een centraal thema. Zo’n thema kan een complex vraagstuk zijn.



  • Verkennen: ontdekken en positief waarderen van wat nu reeds succesvol is, en onderzoeken welke krachten deze successen mogelijk maken 
  • Verbeelden: voorstellen van een gewenste toekomst 
  • Vormgeven: vertalen van het toekomstbeeld naar de werkelijkheid (op basis van een dialoog een gezamenlijk ontwerp maken van de oplossing in de toekomst) 
  • Verwezenlijken: construeer de toekomst door het concreet maken van de innovaties en het formuleren van acties 
Oefening

Denk aan een thema waaraan je wil werken. Formuleer het thema aantrekkelijk en positief. Doorloop – liefst samen met andere betrokkenen- de 4 fasen van AI rond dit thema. 

 

Deze vragen kunnen je helpen: 

  • Wat gaat er allemaal goed? Waar zijn we al trots op? Wat geeft ons energie? Wat geeft ons vertrouwen? Vertel elkaar verhalen hierover in beelden, zintuigen en gebeurtenissen. 
  • Hoe zou het eruit zien als dat wat al goed is nog veel meer kracht krijgt? Hoe ziet de toekomst er dan uit? Vertel alsof het nu al gebeurt, in geuren en kleuren en zonder ja-maars. 
  • Denk nu wat er vanuit dat toekomstbeeld werkelijk mogelijk kan worden. Trek je grenzen ver genoeg open (er is meer mogelijk dan je denkt). 
  • Wat ga je doen om daar te komen? Wie is er nodig? Wat is er nodig? Welke stappen kan je beginnen zetten?
Share by: