Blogopmaak

In gesprek met

Ingrid Larik, flexvia

ALLES BEGINT BIJ ZORGEN VOOR ELKAAR
EN DE OMGEVING


Door Lili Matthijs

| januari 2020 |



Deze tijden brengen nieuwe kansen om met problemen en met elkaar om te gaan. Ondernemen met openheid van geest en hart zal daarbij hyperbelangrijk zijn. En consequent en congruent handelen. Dat zijn belangrijke inzichten die doorheen het gesprek met Ingrid Larik naar boven komen.  Zij is  zaakvoerder van Flexvia en co-founder bij de 2BEFutureFit alliantie. Ze ondersteunt bedrijfsleiders in het verduurzamen van hun organisatie.  Dat betekent voor haar inzetten op mensen én een duurzaam businessmodel: zorg dragen voor de mensen in de organisatie, voor de samenleving en het milieu door bewust naar positieve impact te streven in alles wat de organisatie onderneemt.


Ingrid focust als mediator en organisatieadviseur op de kwaliteit van de interacties en de besluitvorming. Zonder dialoog en inbreng (participatie) verbinden mensen zich niet met elkaar noch met de ambities van de organisatie. Een open communicatie- en leercultuur is een indicatie dat de organisatie zichzelf telkens kan heruitvinden wanneer dat nodig is. Er kan dan organisatiebreed nagedacht worden over duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en circulaire economie bijvoorbeeld. En je daar op organiseren. De juiste randvoorwaarden en structuren zorgen ervoor dat er geïnspireerd samengewerkt wordt en mensen en organisatie gedijen.   




"Organisaties zijn conversaties. Hou de dialoog gaande. Zoek consent in plaats van consensus. Je verhaal is daarbij kompas en kader."


- Ingrid Larik

Wees bewust van jezelf en van de toekomst


Ingrid hoopt dat meer organisaties het kantelpunt bereiken waar ze het normaal vinden om positieve impact te creëren. “De kanteling is dat je mens kunt zijn en je ervan bewust bent dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Zorg dragen voor elkaar en de omgeving moet een tweede natuur zijn.” Haar rol is om mensen te helpen hun stem, hun verhaal te vinden, hun noden en ambities te kunnen uiten op een constructieve manier én ernaar te handelen.

“Toekomstbewust zijn houdt in dat je gaat verduurzamen op alle vlakken. Vandaag wordt verduurzamen als term té eng ingevuld. Het gaat niet alleen om zorgen voor continuïteit maar ook om herstellen (of regenereren) van wat beschadigd of uit evenwicht  is. Dat overstijgt de louter ecologische invalshoek (denk afvalbeheer, hergebruik materialen, Co2 uitstoot verminderen…). Er  is ook de economische (verdienmodellen) , de sociale (relaties bv.) en de spirituele invalshoek(zingeving). Het gaat om een integrale benadering die samengevat wordt in de 5 P’s van de  Verenigde Naties: people, planet, prosperity, partnerships en peace”, legt Ingrid uit.  


Eerst moet het organisatieverhaal goed zitten


Verduurzamen is een strategische oefening en wanneer je verduurzaamt, moet je weten wat je wilt houden en loslaten. “Eerst moet je organisatieverhaal goed zitten”, zegt Ingrid.  “Waarom doe je wat je doet ? Alles begint bij jezelf.”

“Ik begeleid een directieteam dat anders naar buiten wil komen. Iedereen is met toffe dingen bezig, elk op zijn domein. Ik vroeg hen wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden in hun leven. Met welke stem ze willen spreken en wat hun verhaal is? En wat dat dan betekent voor hun rol als leider. Ik vertrek vanuit de mens en breng dan de duurzaamheidsgedachte, de 5P’s in. Welke maatschappelijke impact willen ze en hoeveel belang hechten ze aan duurzaamheid? Trekken ze daarmee de juiste mensen en klanten aan? Ik wil dat ze bij elke beslissing bewust stilstaan bij de impact op hun mensen, de maatschappij en de omgeving. Ik moedig aan om informatie in vraag te stellen ‘is dat wel zo en waarop is dat gebaseerd? Om jezelf daarin te oriënteren zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN een prima uitgangspunt.”


Ingrid is oprecht geïnteresseerd en aanwezig, stelt goede vragen, waardoor ze hen beter leert kennen. Wat ze inzet is soms intuïtief. Wanneer een aanpak niet werkt, probeert ze iets anders.


“Op een bepaald moment vergaten ze dat ik erbij stond. Voor mij gaat dat om de juiste omstandigheden creëren waarin mensen zichzelf kunnen laten zien. Ik word blij als ik dat kan waarmaken. Ik observeer met al mijn zintuigen. Hun verhaal moet ik voelen. Hun DNA kwam naar boven toen ze helemaal zichzelf waren en niet meer in hun rol zaten. Dan heb je de essentie. Als ik dat voel, check ik dat altijd. Resultaat is vijf organisatiedrivers. Dat is de vertaling van de missie, het kompas van de organisatie waarmee alles moet kloppen: doelstellingen, strategische aanpak en concrete invulling. Want dat is belangrijk: hoe pakken we dat verder aan met de medewerkers?”  



Transitieplatform als dragend kruispunt


Het mag geen louter directieverhaal blijven. Ingrid vindt het nodig om intern een transitieplatform  te hebben, met een team van interne ‘transitiecoaches’ die het proces van verduurzaming faciliteren en bewaken. Waarbij mensen uitgenodigd worden om mee een rol op te maken waaraan duidelijke verantwoordelijkheden zijn verbonden. Zo bouw je een community die actief mee het heft in handen neemt.


Ingrid: “Spreek altijd eerst je intentie uit. Zeg waarom je iets wil veranderen zodat er een creatief proces op gang kan komen. De dialoog heb je nodig om te kunnen samenwerken. En communiceer er ook extern over. Organisaties zijn conversaties. Het is immers in de interactie en de uitwisseling met alle belanghebbenden dat de verschillende belangen en invalshoeken boven water komen en dat er naar een common ground, een gemeenschappelijke doelstelling kan gewerkt worden. Via consent besluitvorming. Telkens weer.”


Een goede dialoog zorgt voor duurzame relaties


“Het is mijn rol om mensen te helpen hun stem te vinden vanuit hun belangen en invalshoeken, en  die  op een constructieve manier te uiten. Door in te zetten op de kwaliteit van de interacties en de dialoog, leg je een basis voor de rest. Oplossingen moet je niet altijd buitenshuis zoeken bij experten want goede oplossingen komen ook van mensen in huis,” weet Ingrid.

“Faciliteer de transitie in je organisatie via participatie en co-creatie en neem daar elke keer je  verhaal als kompas en kader mee om samen te zoeken naar oplossingen.  Eén op één of met grote groepen conversaties voeren en in het bad van niet-weten durven gaan. Faseer de transitie met je mensen en het ecosysteem. Je transitieteam speelt daarin een belangrijke rol. Door de conversaties breed open te trekken, ontdek je andere zienswijzen, behoeften en belangen.”

De grootste shift is dat er een echte dialoog komt. In de echte dialoog komen essentiële kennis, inzichten en oplossingen naar boven vanuit de mensen zelf. Omdat ze zinvol willen bijdragen, beklemtoont Larik. “Daarop kan je verder bouwen door krachten te bundelen, samen te ontwikkelen en te innoveren.  Creëer dus intern ruimte voor initiatief en een goed gesprek zodat je kan surfen op elkaars ideeën. Verlang niet dat iedereen op dezelfde manier meedoet maar de uitnodiging moet er wel liggen. Iedereen telt. Creëer vooral geen vals draagvlak want mensen voelen dat. Een voorbeeld daarvan is een brainstorm doen en geen rekening houden met wat er gezegd wordt en er verder niets mee doen.” 


En als het even niet (meer) stroomt: durf je tonen


Ingrid benadrukt dat als het niet stroomt, er naar de spanningen moet gekeken worden. Mensen moeten zich kwetsbaar durven opstellen, fouten kunnen maken, experimenteren, dingen uitproberen, samen het bad van niet –weten durven ingaan. Dat is alleen mogelijk als er vertrouwen is, psychologische veiligheid om zich te laten zien. Een open communicatie-en leercultuur is noodzakelijk. Het moet in het DNA zitten om al lerend samen verder te  ontwikkelen. De openheid zit enerzijds in de geest en betekent dat je eigen overtuigingen en denkbeelden in vraag moet durven stellen.


Anderzijds vraagt het om je hart open te stellen en mens te durven zijn naar elkaar. “Elkaars essentie kunnen zien, met talenten en gebreken.”


Ingrid eindigt met een brede glimlach. “Er mogen zijn, je verbinden en iets in de wereld zetten op een manier dat je betekenis kunt geven, niet alleen voor jezelf maar voor de wereld. En daarin samen kunnen floreren, dat is toch prachtig! Mijn grote droom in de begeleiding van dat team is dat ze zich over twee jaar als een vis in het water voelen, hun waarden leven, de juiste klanten aantrekken en positieve impact hebben in de maatschappij. ”



In Gesprek met

Ingrid Larik


Ingrid Larik is zaakvoerder van Flexvia |co-founder 2BeFutureFit alliantie. Ze faciliteert samenwerking & partnership en zet in op  organisatieontwikkeling , bemiddelt bij conflicten en spanningen  en coacht/mentort op FutureFit leiderschap 


> Ingrid Larik

> 2befuturefit



Luisterde en schreef het verhaal neer

Lili Matthijs


Lili is deeltijds verbonden aan hogeschool Odisee als docent binnen de richting personeelswerk. Daarnaast is ze facilitator en bemiddelaar en helpt ze mensen, teams en organisaties zicht te krijgen op de wijsheid die er is zodat er betere besluiten genomen worden. Ook verzamelt, vormt en vertelt ze verhalen voor mens en organisatie. Daarom is ze enthousiast om als storyweaver in dit project mee inzichten te verzamelen rond wicked ondernemen. 


> Lily Matthijs

> Odissee

Share by: